Dell Laptop töltő, adapter

Dell
Dell laptop töltő vásárlásnál felmerülhetnek kérdések. Milyen töltőt vegyek? Ragaszkodjak a gyárihoz, vagy vegyem meg az utángyártott változatát? Miként tudom eldönteni, hogy a kinézett notebook töltő az jó lesz a gépemhez? Ezekre a kérdésekre adunk választ a segédletünkben. Ha még nincs sok tapasztalatunk a laptop töltő vásárlásban, akkor megmutatjuk azt a 3 alapvető feltételt, aminek birtokában biztosan jó töltőt fogunk választani.
Érdekes információk, ha bizonytalanok vagyunk. Ne hagyjuk, hogy a kételyek megakadályozzanak a jó döntésben!

1. Mi az a 3 alapvető feltétel, ami segít a gyors választásban?
2. Miként találom meg a Dell laptopomhoz való töltőt?
- Ismerem a géptípust!
- Nem ismerem a géptípust, de ismerem a töltő paramétereit!
3. Milyen teljesítményű töltő vásároljak?
4. Gyári vagy utángyártott?

1. 3 alapvető feltétel töltő vásárlás esetén:
1. Ismerni kell a töltő feszültségét.
2. Ismerni kell a töltő áramerősségét.
3. Ismerni kell a töltő csatlakozó méreteit.
Ennek a három paraméternek ismeretében már azonnal tudunk válogatni a megfelelő notebook adapterek között.

Amennyiben nem ismerjük ezeket a paramétereket, végezzük el valamelyik módszert, ami segít a kiválasztásban.

2. Keresés modell ismeret alapján:
Kétféleképpen tudjuk megkeresni Dell készülékünkhöz tartozó töltőt. Géptípus vagy Töltő paraméterek alapján.
Első körben nézzük meg miként tudjuk kiválasztani a töltőt géptípus alapján:

DELL géptípus meghatározása:
- Dell laptopoknál elég egyszerű dolgunk van, hiszen a legtöbb esetben elég jó látható helyen van elhelyezve a gép típusa.
- Kikapcsolt állapotban fordítsuk fejjel lefelé a laptopunkat és keressünk vonalkódot a gép alsóházán. Olyan vonlakód kell, ahol hasonló feliratokat találunk, mint S/N, P/N vagy Type. Például a Dell Inspiron N5010 esetében ezt itt találjuk:
Illusztráció:
Dell géptípus meghatározása notebook-alkatresz.hu
-Ha megtaláltuk, akkor a modell kereső segítségével kezdjük el leszűkíteni a találatokat.
-Elsőnek adjuk meg a gyártót, majd az almodellt és végül a gépnek a típusát.

Ha sikeresen kiválasztottuk a modellt, akkor az oldalunk átirányít a keresett modell oldalára. Természetesen marad továbbra is a Laptop, töltő kategóriákban, így azonnal válogathatunk a gépünkhöz javasolt laptop adapterek között.
Viszont a megfelelő töltő kiválasztásához ellenőriznünk kell még a laptopunk teljesítményét. Ez az információ is fel van tüntetve a készülékünk alján. (Néha a címkét, ami ezt az információt tartalmazza, az akkumulátor alá ragasztják)
Illusztráció:
Dell géptípus meghatározása notebook-alkatresz.hu

Ha megtaláltuk a bemeneti feszültséget és áramerősséget, akkor annak megfelelő utángyártott vagy gyári töltő vásárlása ajánlott. Aranyszabály, hogy minimum a gép teljesítményével megegyező töltőt vásároljunk.. Ez sajnos azonos kategóriákban is eltér. Igazából a felszereltségtől függ, hogy milyen tápellátást igényel a laptopunk. Magyarra lefordítva, ha a példánknál maradunk, akkor a Dell Inspiron N5010 esetében is létezik 65W/90W/120W-os változat. A példa képen, egy olyan készülék látható, amin az alábbi adatok szerint (19.5v 3.34A/4.62A) 65W és 90W töltővel is működő képes. Így értelem szerűen célszerű 65W-nál nem kisebb töltőt venni.

Ennél is többet szeretnénk megtudni a töltő és laptop kapcsolatáról? Íme egy cikk róla: Milyen teljesítményű töltőt válasszak?

Nem ismerem notebookom modelljét, de a töltő paramétereit igen.

Ebben az esetben sincs minden veszve. Első körben meg kell találnunk a kimeneti feszültség (OUTPUT) feliratot a töltőn. Ez a példa készülékünk adapterén így olvasható:
Illusztráció:

Dell laptop töltő bemutató kép
Nem meglepő, ha azt mondom, hogy a laptopunk bemeneti feszültsége az egy és ugyanaz, mint a töltőnk kimeneti feszültsége. Ezért is szokták a készülékek aljára is feltüntetni, hogy milyen teljesítményű adapterrel képesek üzemelni.

Ezek után már csak a csatlakozó méretét kellene meghatározni.
Dell készülékeknél a legelterjedtebb csatlakozó típusok a következőek: (célszerű megmérni, vagy összehasonlítani a képen láthatóval):

Illusztráció:
(külső átmérő x belső átmérő méretek)
Dell laptop töltő csatlakozó 7.4mm x 5.0mm bemutató kép

7.4mm x 5.0mm csatlakozóDell laptop töltő csatlakozó 4.5mm x 3.0mm bemutató kép

4.5mm x 3.0mm csatlakozóDell laptop töltő csatlakozó 5.5mm x 2.5mm bemutató kép

5.5mm x 1.7mm csatlakozóDell laptop töltő csatlakozó 5.5mm x 2.5mm bemutató kép

5.5mm x 2.5mm csatlakozó

Ha nem hasonlít egyikhez sem, akkor mérjük meg a külső és belső méretét és nézzük meg a csatlakozó méret tag-nél, azt, hogy létezik-e ilyen csatlakozóval létező laptop töltőnk. Ha nem talál ilyet érdemes egy emailt megejteni az info@notebook-alkatresz.hu-s email címre.

Ez a két lépés után már bírtokában vagyunk azoknak az információknak, amivel már kitudjuk választani a megfelelő laptop töltőt. Első lépésnek a bal oldalon található szűrő segítségével válasszuk ki a feszültséget, majd az áramerősséget és végül a csatlakozó méretét.
A rendszerünk minden egyes paraméter választáskor automatikusa lefrissíti a találati listát. Pontos töltő ajánlat a három paraméter megadása után.

Illusztráció:
Szűrő segédletek
Dell laptop töltő csatlakozó 5.5mm x 2.5mm bemutató kép

Milyen teljesítményű töltőt válasszak?
Gyakori kérdés. Általában azt szoktuk javasolni, hogy a gép igényének megfelelő teljesítményt érdemes vásárolni. Vagyis ha 65W-os a gépünk, akkor minimum 65W-os tápegységet kell venni hozzá.
Ebből kiindulva tehát igazolható, hogy a nagyobb teljesítményű laptop töltő egy kisebb teljesítményű gépet 100%-osan és biztonságosan tud megtáplálni. Tehát egy nagyobb teljesítményű töltő egy kisebb teljesítmény igényű laptopot biztonságosan tud megtáplálni.
Magyarra lefordítva, egy 90W-os laptop töltő egy 40W-os, 65W-os vagy egy 80W-os laptopot is meg tud hajtani. Tehát például egy 90W-os laptop töltő egy 65W igényű laptopot el tud látni megfelelő teljesítménnyel.
Ez fordított esetben nem érvényes, mert egy nagyobb teljesítmény igényű (pl.90W-os) notebookot egy kisebb teljesítményű (pl.40W-os) töltő nem tud ellátni megfelelő teljesítménnyel. Meg lehet próbálni, vannak olyan esetek, amikor működő képes a kisebb teljesítményű töltőről, viszont mivel nem tudja leadni a szükséges teljesítményt ezért a laptop visszavesz a teljesítményből.
Kivételes esetekben előfordulhat, hogy kisebb teljesítményű töltő is tölt egy nagyobb teljesítmény igényű laptopot, de ebben az esetben a notebook és a töltés is lassabb lesz. A laptop akkumulátor töltése is lassabb lesz. Illetve ha a gép túllépi a töltő teljesítményét, akkor akár le is tud állni.
Konklúzió: Ajánlott a gyári töltőnek a teljesítményével számolni. Nem baj, ha nagyobb, legalább a töltőn kisebb teljesítményt használ és emiatt nem melegszik annyira.

Gyári vagy utángyártott?
Igazából ez manapság már csak egy “elvi” kérdés. Régebben rengeteg rossz pletykát lehetett hallani arról, hogy milyen rosszak az utángyártott termékek. Persze ezeket a hiedelmeket a nagyobb gyártók terjesztették el, hogy ne vásároljanak mást termékeket eszközeikhez, csak gyárit.
Mára ezek az aggályok teljesen eltűntek. Az utángyártott kifejezés átalakult. Már nem a rossz termékek ugranak be róla az embereknek, hanem az, hogy ezek nem márkás termékek. Nincs rajta a gyártó logója, nem kell megfizetni a brand által generált plusz költséget. Ezek a termékek világszerte teret hódítottak és ezt a nevesebb gyártók se tudták megakadályozni. Természetesen azért a gyártókat se kellett félteni. A legmagasabb üzleti kategóriás készülékeit ellátta utángyártott termék elleni védelemre. Ezt főként akkumulátor és töltő esetében végezte el.
Annyit azért érdemes megjegyezni a két kategóriáról, hogy egy gyári kiegészítő, mint pl. egy laptop töltő, “minőségibb” anyagból készül. Ha megfogunk egy gyári és egy utángyártott adaptert, akkor súlyban érzékelhető, hogy a gyári termék műanyag borítása kicsivel nehezebb, mint az utángyártotté. Alapvetően nagyobb különbség nincs a kettő között, teljesítménye ugyanaz.

Webáruházunk a Dell modellhez és további 436 almodelljéhez a laptop töltő, adapter kategóriában 36 különböző terméket ajánl.

A pontosabb találatok érdekében szűkítsük tovább a keresésünket:

  • Használjuk a szűrő opciókat!
  • A modell kereső segítségével megtekinthetjük a gépünkhöz tartozó termékeket.

A pontos modell meghatározásához válasszunk az alábbi listából vagy használjuk a keresőt!


Eddigi szűrő feltételek

Modell

Kategória


Ár

2 490
-
43 382
Ft

Adapter Teljesítmény

Kimeneti feszültség

Bemeneti feszültség

Garancia

Szín

Keresésnek megfelelt találatok: 36

Vásárlási segédlet
Dell 19V 80W töltő (adapter) utángyártott tápegység

(110)

19V 4.22A 5.5mm X 2.5mm 19V 80W töltő (adapter) utángyártott tápegység


Listaár: 3 310 Ft

Online ár: 2 960 Ft

Raktáron

Részletek
Dell 19V 90W töltő (adapter) utángyártott tápegység

(437)

19V 4.74A 5.5mm X 2.5mm 19V 90W töltő (adapter) utángyártott tápegység


Listaár: 3 670 Ft

Online ár: 3 291 Ft

Raktáron

Részletek
Dell 19V 30W netbook töltő (adapter) Utángyártott tápegység

(67)

PA-1300-04 19V 30W netbook töltő (adapter) Utángyártott tápegység


Listaár: 2 810 Ft

Online ár: 2 490 Ft

Raktáron

Részletek
Dell 19V 40W netbook töltő (adapter) Utángyártott tápegység

(37)

19V 2.1A 5.5mm X 1.7mm 19V 40W netbook töltő (adapter) Utángyártott tápegység


Listaár: 3 590 Ft

Online ár: 3 219 Ft

Raktáron

Részletek
Dell 19.5V 65W laptop töltő (adapter) utángyártott tápegység nyolcszögletű

(7)

19.5V 3.34A 7.4mm X 5.0mm Pin inside Octogon 19.5V 65W laptop töltő (adapter) utángyártott tápegység nyolcszögletű


Listaár: 4 200 Ft

Online ár: 3 790 Ft

Raktáron

Részletek
Dell 19.5V 3.34A 65W Dell laptop töltő (adapter) utángyártott tápegység

(0)


Listaár: 4 530 Ft

Online ár: 4 089 Ft

Raktáron

Részletek
Dell 19.5V 4.62A 90W Dell laptop töltő (adapter) utángyártott tápegység

(1)

19.5V 4.62A 4.5mm X 3.0mm_dell 19.5V 4.62A 90W Dell laptop töltő (adapter) utángyártott tápegység


Listaár: 4 740 Ft

Online ár: 4 290 Ft

Raktáron

Részletek
Dell Autós 19.5V töltő (adapter) utángyártott

(25)

19.5V 4.62A 7.4mm X 5.0 Pin Inside autós töltő Autós 19.5V töltő (adapter) utángyártott


Listaár: 6 370 Ft

Online ár: 5 790 Ft

Raktáron

Részletek
Dell Autós töltő  (adapter) Utángyártott

(8)

19V 4.74A 5.5mm X 2.5mm autós töltő Autós töltő (adapter) Utángyártott


Listaár: 6 370 Ft

Online ár: 5 790 Ft

Raktáron

Részletek
Dell 19.5V 130W laptop töltö (adapter) utángyártott tápegység

(3)

19.5V 6.7A 7.4mm X 5.0mm Pin inside 19.5V 130W laptop töltö (adapter) utángyártott tápegység


Listaár: 8 780 Ft

Online ár: 7 979 Ft

Raktáron

Részletek
Dell Dell gyári töltő 19.5V 3.34A (Vostro 5470, Vostro 5460, Vostro 5560)

(10)

9C29N Dell gyári töltő 19.5V 3.34A (Vostro 5470, Vostro 5460, Vostro 5560)


Listaár: 10 800 Ft

Online ár: 9 801 Ft

Raktáron

Részletek
Dell 19.5V 3.33A 65W laptop töltő (adapter) gyári eredeti tápegység

(10)

43NY4 19.5V 3.33A 65W laptop töltő (adapter) gyári eredeti tápegység


Listaár: 13 300 Ft

Online ár: 12 101 Ft

Raktáron

Részletek
×