10-ből 9-en rosszul töltik telefonjukat. Te hogyan?

10-ből 9-en rosszul töltik telefonjukat. Te hogyan?
Cikkünkben röviden ismertetjük az akkumulátorokkal való hosszú távú együttélés titkát. Kell-e még formázni, mikor és hogyan töltsük az egyes aksikat. Tisztázzuk, károsít vagy jó a hosszú töltési idő.

Összeesküvés?

2012-ben indult és évről-évre előkerül a Facebookon egy leleplező cikk vagy videó a villanykörtegyártók összeesküvéséről. A cikkek állítása szerint a gyártók direkt úgy tervezik és gyártják a villanykörtéket, hogy azok nagyjából 1 év múlva kiégjenek és ezért újat kelljen vásárolni. Készült erről videó is, itt lehet megnézni..

Nem csak összeesküvés

Elképzelhető, hogy az akkumulátorok élettartamánál is szerepet játszik a „tervezett elavulás”, de a mi tapasztalatunk az, hogy 10 emberből 9 rosszul tölti eszközeit és ezzel rövidíti meg az akkumulátorok élettartamát.

A formázás régi forma

Régi tévhit, hogy az új mobiltelefon vagy notebook akkumulátorát formázni kell, azaz legalább egy napig a töltőn kell hagyni. Ez már régen nem igaz, a technológia ezt már túlhaladta. A formázással nem hogy nem segítünk, hanem egyenesen rontjuk az akkumulátor élettartamát.
(Bár még mai napig kapjuk akkumulátoraink mellé, az oldalunkon is feltüntetett információinkat, hogy miként formázzuk meg azt.)

100%, hogy ne töltse fel 100%

A manapság használt lítium-ion akkumulátorok nem igénylik a 100%-os feltöltést, sem az első bekapcsolás alkalmával, sem később. Akkor járunk el helyesen, ha sokszor töltjük egy nap, de sohasem 100%-ig.

Rossz szokások

Mindenkiben nagy a kísértés, hogy reggel teljesen feltöltött akkumulátorral kezdje a napot, hogy bírja egész nap. Ennek érdekében a telefon a töltőn „alszik”. Ezzel valóban 100% lesz az akkumulátor töltése reggelre, viszont egy év múlva azt vesszük észre, hogy pár óra alatt lemerül, tönkre megy az akkumulátora. A másik rossz szokás, hogy notebookunkat folyamatosan a töltőre kötve használjuk. A végeredmény ugyan az lesz, mint a mobil telefon esetében: amikor szükség lenne arra, hogy töltés nélkül is használjuk notebookunkat, azt fogjuk tapasztalni, hogy csak egy órácskát bírja és lemerül.
Ennek egyszerű oka van, a töltésért felelős áramkör és az akkumulátorban lévő bios 100%-os töltöttségkor leállítja a töltést, de az akkumulátor állásban is merül, így mikor az akkumulátor cellái 99%-ra merül, akkor ismételten elkezdi tölteni a gép azt, és így folyamatosan képezve van a cellák kémiája. Mivel a cellák sorban egymást követően töltődnek, így egyesével menne tönkre, így ha egy cella tönkre ment a bios lezárja, és átállítja a kapacitást. Ezért mindig 100%-ot jelez, de hamarabb éri el azt.
Li-Polimer esetében (pl. telefon, tablet akkumulátor), felpúposodik, és emiatt veszti el a kapacitást. (A telefonok esetében még érezhetőbb, hogy több órás töltés esetén melegnek találjuk az akkumulátor helyét, sajnos a hő is elősegíti a károsodást.)

Sokszor, keveset

Akkor hogyan töltsünk? A módszer hasonlít a népszerű fogyókúra tanácsokhoz: sokszor, keveset. Az ideális eset, ha akkor tesszük töltőre, amikor már 80% körül jár a töltöttségi szint és töltjük egészen 95%-ig.

Hideg és meleg

A Battery University tanácsa szerint az ideális töltési hőmérséklet 10°C és 30°C között van. A hideget mi nem teszteltük, viszonylag életszerűtlen, hogy valaki ilyen hőmérsékleten töltse eszközét, talán pincében, téli garázsban előfordulhat, de a melegben való töltés nyáron könnyen előfordulhat. Gondoljunk például bele, hányszor töltjük lemerült telefonunkat a felforrósodott autónkban.

Ha szeretnéd hosszútávon élvezni akkumulátorunkat, fogadd meg ezeket a tanácsokat.

Kapcsolódó termékeink:


Szóljon hozzá a témához!

Ehhez a bejegyzéshez még nincsenek hozzászólások.

Ha hozzászólást szeretne írni, kérjük jelentkezzen be!

10 jó tanács amit ha betartasz, sokáig tudod majd használni notebookodat
×