Szervizként szinte naponta találkozunk ezzel a kérdéssel. Megdöbbenésünkre rengeteg ügyfelünk nem is ismerte ezt a megoldást. Illetve aki ismerték, azok nem tudták miként lehet a legoptimálisabban alkalmazni ezt a módszert. Rengeteg helyről hallhattunk és olvashattunk már, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egy SSD meghajtónak. Előnye, hogy gyors, viszont körülbelül 500 GB-os merevlemez áráért tudunk beruházni egy 120GB-os SSD-re.
Ennél a résznél szoktak jönni a kérdések, hogy mi a fontosabb a gyorsaság vagy a kapacitás? Mi legyen a régi merevlemezzel? Tudom-e hasznosítani?

A válasz pedig IGEN. Rengeteg lehetőségünk van. Elsőnek is, ha gyorsaságra akarunk törekedni, akkor mindenképp ajánlott egy SSD-re beruházni.

íme egy teszt, ami megmutatja mennyivel is jobb egy SSD, mint egy hagyományos merevlemez. A teszt során az alábbi beállításokkal lett mérve:

• Minden teszt ("Seq Q32T1", "4K Q32T1", "Seq", "4K")
• Seq Q32T1: Sequential (Blokkméret = 128KiB) Olvasás / írás több sorral és szállal.
• 4K Q32T1: Véletlen 4KiB olvasás / írás több sorral és szállal.
• Seq: Szekvenciális (blokkméret = 1MiB) Olvasás / írás egyetlen szálon.
• 4K: Véletlen 4KiB Olvasás írása egy sorban és szálon.

Néhány információ a tesztben bemutatott HDD-ről és SSD-ről.

Merevlemez sebesség teszt

(1. kép: HDD paraméterek)


Merevlemez sebesség teszt

(2. kép: SSD paraméterek)


Képek a tesztről: Merevlemez sebesség teszt

(3. kép: Merevlemez sebesség teszt)


SSD sebesség teszt

(4. kép: SSD sebesség teszt)


A merevlemez átlagosan 50MB/s írás és olvasási értéket tud produkálni ha fájlátvitel végzünk a két eszköz között.
Az SSD átlagosan 100-200MB/s sebességgel tud írni, és kb 2x olyan gyorsan tudja kiolvasni az adatokat, mint ahogy ír.

Persze tudjuk, hogy ez nem csak az SSD-n múlik, de az esetek túlnyomó részén jelentősen érezhető a változás.

Akkor most jöhet a második és harmadik kérdés megválaszolása, vagyis mi lesz a kapacitással és mit lehet kezdeni a meglévő merevlemezzel?

Léteznek optikai meghajtó helyére szerelhető merevlemezt beépítő keretek. Ezeket optibay-nek nevezik.
Funkcióját tekintve egy keret, amibe bele lehet tenni HDD-t vagy SSD-t és az optikai csatlakozóra átalakító elektronika segítségével másodlagos meghajtóként tudjuk használni.
Előnye, hogy ide betudjuk építeni a meglévő HHD-t. Hátránya esetlegesen az lehet, hogy az optikát ki kell venni a készülékből, ezáltal nem lesz benne CD/DVD olvasó.
Illetve több ügyfelünktől tervezte, hogy az SSD-t szeretné beépíteni ebbe a keretbe. Az optikai csatlakozó hátránya miatt nem javasoljuk ezt a fajta megoldást, mivel ez a csatlakozó nem tud olyan sebességen kommunikálni, mint az SSD. Ezért annak a teljesítményét visszavenné. De egy HDD-nél nem tapasztalunk akkora sebesség csökkenést.

A kivett optikát ettől függetlenül még tudjuk hasznosítani.
Kétféleképpen tudjuk még munkára bírni.

1. lehetőség: Létezik olyan kábel, ami optikai sata csatlakozóval van ellátva és a másik vége egy USB. Ez azért jó, mert ezzel a kábellel össze tudjuk csatlakoztatni az optikai meghajtót laptopunkkal. Csak ugye nincs borítása. Ha ritkán akarjuk használni, akkor érdemes egy ilyen kábelt venni. A termék linkjét megtaláljuk a lap alján.
2. lehetőség már ezt a gondot is megoldja. Léteznek olyan keretek, amibe az optikát is be lehet építeni. így tudjuk a belső optikai meghajtót külsővé alakítani. Ha hordozgatni szeretnénk magunkkal, akkor érdemes egy ilyen optikai beépítő keretet vásárolni hozzá. A termék linkjét megtaláljuk a lap alján.

Abban az esetben, ha nem akarjuk kivenni az optikát a gépből, de leszeretnénk cserélni egy nagyobb kapacitású SSD-re a merevlemezünket, akkor se kell polcra rakni lecserélt HDD-t. érdemes külső meghatóként hasznosítani.

Ezt is kétféleképpen lehet megvalósítani.
1. esetben, mint korábban létezik 2.5"-os merevlemez sata kábel, aminek a másik vége USB. Ezzel, mint a másik esetben, hozzá tudjuk csatlakoztatni a HDD-t gépükhöz. Viszont nincs borítása. Ha csak Back Up-nak akarjuk használni, akkor szerintem ennél több nem is kell ahhoz, hogy az állományainkat tudjuk rajta frissíteni.
2. esetben viszont már tudjuk magunkkal is cipelni. Ha ezt a HDD-t beépítjük egy 2.5" merevlemezeknek szánt házba, akkor, mint külső és hordozható eszközként azonnal tudjuk is használni.

Összességében, ha sebesség növelés céljából szeretnénk SSD-re cserélni a laptopunk merevlemezét, akkor azt ajánlott a fő helyre tenni. Ha szeretnénk plusz kapacitást, akkor a kivett HDD-t beépíthetjük egy optibay-be, ami az optika helyére kerülne. Ezt az optikát is tudjuk még utána hasznosítani egy optikai sata - USB átalakítóval vagy egy ODD beépítő keret/ház segítségével. így minden alkatrésznek megmaradna az eredeti funkciója és növeltük a notebookunk sebességét.

Segíthetünk?