Mire használjam régi pendrive-omat? 3. rész (Biztonsági kulcs)

Mire használjam régi pendrive-omat? 3. rész (Biztonsági kulcs)
Félted az adataidat? Szeretnéd elzárni mások elől a géped? Akkor ez a cikk neked szól. Így lehet egyszerűen zárolni a gépet, úgy hogy a jelszó ismeretében is automatikusan lezárja azt.

Többször volt velem, hogy barátaimmal elmentünk kirándulni, vagy nyaralni, én ilyenkor magamnál szoktam tartani a céges laptopomat, hogy ha valami sürgős dolog miatt megkeresnek, akkor tudjak online lenni. De nem csak ezért viszem, hanem filmnézésre is. Néha el is kérték ismerőseim, hogy tudjanak rajta netezni, chatelni. De mivel jelszóval védett, így vagy megadtam nekik a jelszavam, vagy el kellett távolítanom azt. Igen ám, de előfordult, hogy tudtom nélkül használták a gépemet, vagy vicces kedvükben beállításokat állítottak át. Volt, hogy véletlen kitöröltek fájlokat (szerencsére, a kukából helyre állítható volt), ezért előrelátóan kerestem olyan megoldásokat, amik blokkolják a gép használatát, ha valaki tudná a belépési jelszavamat. Találtam is rá megoldást. Egy pendrive-ra telepített figyelő szoftverrel könnyen elzártam a gépem. Csak akkor üzemképes, ha a pendrive csatlakoztatva van a gépbe. Nagyon meglepődtek ismerőseim, mikor hangos sziréna hang mellett fekete képernyő fogadta őket piros LOCK felírattal. Ekkor már tudtam, hogy próbálkoznak. :D

Nézzük, miként lehet ezt megvalósítani.

Ehhez is le kell tölteni egy programot. Innen letölthető: Predator program letöltése.
(Zip fájlformátumú lesz, vagyis tömörített. Ehhez nem kell spéci program a Windows ezt a formátumot tudja kezelni. Az fontos, hogy mindent kicsomagoljunk, mert ha csak az indítót csomagoljuk ki, attól még nem lesz megfelelő a telepítés.)
Kicsomagolás után ezt kell, hogy kapjuk:

windows-gep-zarolasa-pendrive-eltávolításával-notebook-alkatresz.hu
2. Indítsuk el a Install.Predator.exe-t.
3. Nyomjuk me a Next gombot.
windows-gep-zarolasa-pendrive-eltávolításával-notebook-alkatresz.hu2
4. Fogadjuk el a feltételeket az I Agree kijelölésével, majd Next.
windows-gep-zarolasa-pendrive-eltávolításával-notebook-alkatresz.hu3
5. Ezen a lépésen tovább haladhatunk. Next.
windows-gep-zarolasa-pendrive-eltávolításával-notebook-alkatresz.hu4
6. Alapértelmezetten hagyhatjuk a telepítési mappát, de ha valaki máshova akarja telepíteni, akkor a Browse gombra kattintva megadhatja a telepítés helyét. Utána Next.
windows-gep-zarolasa-pendrive-eltávolításával-notebook-alkatresz.hu5
7. Még egy véglegesítést kér, nyomjunk a Next-re.
windows-gep-zarolasa-pendrive-eltávolításával-notebook-alkatresz.hu6
8. A telepítés befejezésével ezt az ablakot kapjuk, nyomjuk meg a Close gombot.
windows-gep-zarolasa-pendrive-eltávolításával-notebook-alkatresz.hu7
9. Indítsuk el a programot.
windows-gep-zarolasa-pendrive-eltávolításával-notebook-alkatresz.hu8
10. Indításkor fogad egy felugró ablak, nyomjuk meg az OK gombot. (Meg kell adni a Pendrive elérési útját és definiálni kell jelszót és ehhez való kulcsot).
windows-gep-zarolasa-pendrive-eltávolításával-notebook-alkatresz.hu9
11. Adjuk meg a mester jelszót, ami ne egyezzen a fiók jelszóval, és válaszuk ki a pendrive meghajtóját. Majd ok (Minimum 6 karakter kell, hogy legyen).
windows-gep-zarolasa-pendrive-eltávolításával-notebook-alkatresz.hu10
12. Ha kész, akkor ez a kis ikon jelenik meg és a tálca jobb alsó sarkában is látható kis ikon jelzi hogy használatban van. Ha eltávolítjuk a pendrive-ot, akkor rövid időn belül kijelentkezik a fiókból a gép.
windows-gep-zarolasa-pendrive-eltávolításával-notebook-alkatresz.hu11
Ha megadjuk a mester jelszót, vagy visszacsatlakoztatjuk a pendrive-ot, akkor visszalép a gépbe. Ezen felül egy LOG fájlba menti az adatokat, próbálkozásokat, és ezt belépéskor ebben az ablakban jeleníti meg.
windows-gep-zarolasa-pendrive-eltávolításával-notebook-alkatresz.hu12
Annyit érdemes még róla tudni, hogy ha a mester jelszóval lépünk be, és nincs csatlakoztatva a pendrive, akkor a készülék nem fog újra kilépni. Viszont jelezni fogja, hogy pendrive nélkül a szolgáltatás ki van kapcsolva. Bekapcsoláshoz jobb klikk és Monitoring resume gomb megnyomása, a penrdrive behelyezése után, újra indul a figyelés. Ha nem szeretnénk, hogy figyelje a gépet, akkor meg is lehet szakítani azt (jobb klikk a tálcánál lévő ikonra és pause monitoring), vagy ha bezárjuk a programot (jobb klikk a tálcánál lévő ikonra és exit).

Ha a tálcán lévő ikonra jobb klikket nyomunk és rákattintunk a Preference gombra, akkor előjön a beállítási ablak, ahol még lehet finomításokat elvégezni.
windows-gep-zarolasa-pendrive-eltávolításával-notebook-alkatresz.hu13
Megadható, hogy ha csak „olvasást” végzünk a géppel úgy, hogy nincs benne a biztosági kulcs a pendrive-val, akkor mennyi idő múlva kapcsoljon ki. Az is beállítható, hogy ha gépelünk, akkor mikor kapcsoljon ki. Ezen felül automatikus indítást és fényerő szabályozást lehet beállítani. Ha a jelszavunkat szeretnénk leváltani, azt is itt tudjuk megtenni.
Ha átkattintunk a másik fülre, akkor még a riasztás hangját, képét és a jelszó próbálkozási lehetőségeket lehet megváltoztatni
.
Ha ellőttük minden lehetőségünket, akkor csak a pendrive-val tudjuk feloldani.

Mikor érdemes ezt használni?
Az én példámból adódóan, elzárásra rendkívül alkalmas. Ez csak akkor lehetséges, ha minden időzítőt 1-re állítunk és automatikusan indítjuk a programot a géppel. Persze jó ha az eltiltott tudta nélkül végezzük el ezeket a beállításokat. Jó hallani, mikor próbálkozik és hangosan jelzi a program a riasztást, mert ezt egyből meghallom. Nem mint ha csak a fióknak adnék jelszót. Akkor nem tudom meg azt, hogy próbálkoztak-e a gép feloldásával. Az se elhanyagolható, hogy LOG-fájlban mindent visszatudunk nézni. (Ámbátor a Windows LOG fájlba is megtekinthető, csak azt nehezebb előhozni.)
Ez is egy módja a fiókban heverő, nem használt, kisméretű pendrive használatára.


Szóljon hozzá a témához!

Ehhez a bejegyzéshez még nincsenek hozzászólások.

Ha hozzászólást szeretne írni, kérjük jelentkezzen be!

Mire használjam régi pendrive-omat? 2. rész (Jelszó feloldás és generálás) Mire használjam régi pendrive-omat? 4. rész (Portable programok)
×