A nagy kijelző kisokos- avagy minden, amit tudnod kell az LCD kijelzőkről

Laptop kijelző, telefon kijelző, tablet kijelző kisokos

Nem könnyű eligazodni a LCD kijelzők világában. Hogy mit is jelentenek a különböző technológiával készült telefon kijelzők? Miket kell szem előtt tartani a laptopok esetén? És mi mit jelent? Ebből az összefoglalónkból kiderül:

laptop-screen
 • Laptopok esetén megkülönböztetünk fényes és matt kijelzőket. Ez az információ leginkább akkor fontos a számodra, ha laptopvásárláson töröd a fejed vagy a jelenlegi készüléked képernyőjével van valami gond és nem tudod melyiket válaszd. Mind a fényes és a matt alkatrészek azonos kijelzőpanelt kapnak, az eltérés abban keresendő, hogy milyen borítást kapnak vagy éppen nem kapnak.
 

Fényes

Matt

Előnyök:

Élénk színekkel rendelkezik

Nem tükröződik, kevésbé koszolódik

Hátrányok:

Kikapcsolt állapotban is jól láthatod magad a

kijelzőben, könnyebben meglátszik rajta a por

Alacsonyabb a kontraszt aránya

Abban az esetben válassz fényes kijelzőt, ha a legtöbbször a szobában használod a készüléket, filmeket is szívesen nézel laptopon keresztül vagy képszerkesztővel dolgozol. Könnyebben látszódik meg rajta a por, viszont egyszerű a tisztítása.
Ha kültéren alkalmaznád a notebookod alap felhasználásra, mint internetezés, tanulás és nem fontos számodra a színhűség akkor a matt képernyőre tedd le a voksod. Kevésbé koszolódik, de tisztítását LCD monitortisztítóval ajánlott elvégezni.

 • LCD kijelzők típusai:
  - LED (Light-Emmiting Diode): jelentése fénykibocsátó dióda. Háttérvilágítást LED fényforrás adja.
  - HD (High Definition): magasabb képernyőfelbontással rendelkezik. Jobb betekintési szöge van, valósabbak a színek és élesebb a kép. 1280 X 720 pixelsűrűségű.
  - IPS (In-Plane Switcing): felsőkategóriás laptopoknál alkalmazzák ezt a technológiát. Jellemző a nagyobb színhelyesség, szélesebb betekintési szög és a rosszabb színskála.
  - OLED (Organic Light-Emitting Diode): nem folyadékkristályos így nincs háttérvilágítása. Minden egyes képpont fényerejét képes állítani. Jobb színárnyalat jellemzi, viszont a fehér színek megjelenítése több energiát igényel.
  - TFT (Thin-Film Transistors): aktív mátrix techológiát alkalmaz. Nagyobb kontrasztot és jobb látószöget biztosít, de nagy energiahasználatot igényel.
  - AMOLED (Active Matrix Organic Light-Emmitting Diode): TFT technológiához hasonló. Erőteljesebb kontrasztot biztosít, jobb színárnyalattal rendelkezik ellenben a fehér színek több energiát igényelnek.

A technológia felépítésükön kívül legjobban a betekintési szögben, a fények és színek alkotásában térnek el egymástól a kijelzők. Pl. egy TFT kijelző 45°-os dölés esetén már fakó színeket jelenít meg, míg egy AMOLED kijelző esetében még ebben a szögben is élénkebb színeket ad. A fekete és a fehér színek megjelenítése is nagyban eltérnek egymástól.
Ezeken felül szót lehetne ejteni a képfrissítésről, ami a kép folytonosság érzetét befolyásolja.

A mai átlagos laptopokat HD vagy FULL HD felbontású LED kijelzővel szerelik, ritkán lehet már TFT-s változattal találkozni. A jobban felszerelt készülékek IPS vagy AMOLED kijelzővel is szerelik, aminek a felbontása meg is haladja a FULL HD-t.

Csak említés színten, a telefon kijelzők esetében még megtalálható a TFT technológia. Az újonnan piacra dobott készülékekben egyre kevésbé található meg, de mint cserealkatrész, pl. egy kijelző törés esetében, még forgalomban van. A korábban leírtak ezen eszközökre is igazak.

Mindezek után pedig azt javasoljuk, hogy telefon VÁSÁRLÁS ELŐTT mindenképpen élőben is hasonlítsd össze a különböző kijelző fajtákat.

Milyen kijelző legyen
 • Témához kapcsolódó fogalmak
  Képátló: meghatározza a telefon nagyságát, leggyakrabban col-ban vagy inch-ben fejezik ki.
  Felbontás: a kijelző képét alkotó pixelek számát adja meg.
  Képfrissítés: a kijelzők nem statikusak, minden tartalom és mozgás simán jelenik meg, mivel minden pixel frissül a processzor által küldött legfrissebb tartalom függvényében. Ezt hertz-ben mérik, ami megadja, hogy a kijelző hányszor frissül egy másodperc alatt.

Amennyiben kijelzővel kapcsolatos problémáid akadtak (csíkos, foltos képernyő vagy beégett esetleg betört a kijelző), akkor keress fel minket: Elérhetőség
Vagy tekints meg szolgáltatásainkat:
Laptop kijelző csere
Telefon kijelző csere
Tablet kijelző csere

Népszerű szolgáltatásaink

Segíthetünk?